Вести од Историја

Актуелно

НА 14 ЈУЛИ ПРЕД 111 ГОДИНИ: Мајорот Енвер беј наредил почесен плотун за јунаците против кои се борел на Ножот

НА 14 ЈУЛИ ПРЕД 111 ГОДИНИ: Мајорот Енвер беј наредил почесен плотун за јунаците против кои се борел на Ножот

Прочитај повеќе

На денешен ден Руската империја ја продала Алјаска на САД

На денешен ден, 30.03.1867 година, САД во вредност од 7,2 милиони тогашни долари (~ 105 милиони $ денешна вредност) ја откупува Алјаска од Руската империја.

Прочитај повеќе

Светите и несветите тајни на древното православие

Светите и несветите тајни на древното православие

Прочитај повеќе

Вака изгледала политичката карта на Европа во 900 година

Вака изгледала политичката карта на Европа пред точно 1118 години во 900-тата година од Нова ера.

Прочитај повеќе

Сè за династијата Романови: Три века на рускиот трон

Од основачот на династијата Романови до последниот руски цар Николај Втори.

Прочитај повеќе